Laxpudding a la LCHF

Så ja, nu är jag tillbaka en snabbis. I förmiddags gjrde jag äntligen laxpudding igen. En riktig favorit som inte blivit gjord på länge för Ville är inte så glad för lax.
 
Så här görs den.......
 
500 gram färsk lax
500 gram keso
4 ägg
3 dl grädde
finhackad dill
salt och peppar
 
Låt keson rinna av. Dela laxen i bitar. Kör lax och keso i matberedare. Blanda sedan alla ingredienser. Häll i en form. In i ugnen i 200 grader ca 45 min. Klart  =)
 
Äts idag med sparris och romsås.
 
 
 

Plankstek a la lchf =)

Idag blev det planstek för första gången på lchf. Börjar i god tid med bomkålsmoset för jag vill kunna spritsa det utan att bränna nävarna. Recept:
 

0,6 kg blomkåls huvud
2 ½ dl vispgrädde
100 g smör
1 paket philadelphiaost 
2 äggulor

Dela blomkålen i små buketter.
Koka upp vispgrädden i en kastrull. Klicka ner hälften av smöret och precis när det börjar smälta, lägg i blomkålen.

Låt stormkoka under lock i ca 10 minuter. Rör om så ofta du kan för det tar en stund innan all blomkål kommer ner i grädden. När blomkålen är mjuk och lite mosig, och det bara finns lite vätska kvar, dra av från plattan och tillsätt resten av smöret.

Mixa med en stavmixer tills det blir ett slätt mos. Tillsätt ett par klickar av osten och mixa ytterligare några sekunder. Låt svalna. Sen vispas äggulorna ner. 
 
Spritsa ut moset på 2 plankor. Sen stekte jag vars en entrecote och la på plankan. Virade bacon om sparris och la dit lite snyggt. Tog av foten på svampen o fyllde med brieost och satte på plats. 
 
Sen in i ugnen i 250 grader till moset o baconet fått fin färg. 
 
Vi har Rydbergs kalla bearnaise med chili så den läggs på strax innan vi äter  =)
 
 
 
 
 
 

Varm smörgåstårta lchf

Idag blev jag väldigt sugen på en varm smörgåstårta. Brödet är efter receptet i gårdagens inlägg. Gjorde 3 tunna bröd. Sen brynte jag köttfärs som fick puttra ihop med grädde och goa kryddor. Sen svalnade det i kylen under arbetstimmarna och las ihop nu. Först bröd, färs och lite ost. Sen på med ett bröd till och färs och ost sen sista brödet. På det riven ost och några bitar grön sparris. In i ugnen i 200 grader runt 20 min. Man får kolla så den ser bra och gyllene ut. Detta blev väldigt gott. Hade kunnat ha mer grädde så den blev kletigare men för att vara första gången blev det MVG  =) Ska göras fler gånger. Man kan ju ha vad man vill mellan bröden  =)
 
Allt detta goda äter jag för att jag har diabetes typ 2 och vägrar medicinera så långt det nu går. Blir ledsen när man hör andra diabetiker knapra tabletter för att man som dom säger; Måste unna sig. Nej, det måste man inte. Man ska unna sig att må så bra man någonsin kan.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hamburgare lchf

Andra gången nu vi bakar dom godaste hamburgerbröden som även vi som äter lchf kan äta med gott samvete. Tog inte många sekunder förrän locket kasade av den varma osten  =)  Detta ska även användas i sommar då vi grillar korv. Bara att göra långsmala bröd
 

Receptet ger 4 st stora eller 6 st mindre lchf hamburgerbröd

Ingredienser:
4 stora ägg
1 krm salt
50 g smält smör
1dl vatten
1 dl kokosmjöl
0,5 dl mandelmjöl
2 msk fiberhusk 
2 tsk bakpulver
sesamfrön

Gör så här:
Vispa ägg poröst med elvisp. Tillsätt smält smör och vatten, vispa. Blanda de torra ingredienserna och häll i smeten, blanda väl.
Låt svälla 5-10 minuter. Forma till 4-6 runda bullar, fukta händerna med vatten ordentligt! Lägg på plåt och platta till lite lätt och strö sesamfrön över.
Grädda i mitten av ugnen, 175 grader i ca 25-30 min.

 
 

Godaste Tacogratängen lchf

Idag fick jag äntligen gjort den godaste tacogratängen. Många år sedan sist. Nu när jag går på lchf och inte har något annat val kommer denna bra till pass. 
 
4-500 gram färs
1-2 påsar tacokryddor efter smak
2 dl cremefraiche
2 dl Philadelphiaost
riven ost efter smak
 
Bryn färsen med kryddorna. Lägg över i en ugnsfast form. Blanda cremefraichen med Philadelphiaosten och bre ut ovanpå färsen. Strö över riven ost. In i ugnen på 225 grader i ca 20-30 min.
 

Äntligen varma mackor i smörgåsgrillen

Hittade recept på ostbullar häromdagen och var ju tvungen att testa. Vill ju gärna variera kosten så man inte tröttnar. Det är ju lätt hänt. 
Här finns receptet
 
Ritade upp 8 cirklar på pappret och delade upp smeten. Jag gjorde dom dagen innan och hade dom till frukost. Väldit gott
 
 
 

Godaste porchettan

Har idag gjort porchetta till oss. Gott att ha i frysen och bara ta fram o värma i micron. Valde ett stort stycke fläsk på strax under 5 kg och fick den delad nästan helst igenom på jobb. Hade jag haft en bättre kniv eller stabilare svål hade jag skurit den som en fläskstek men det funkar ändå. 
 
Finhackade fänkål och rev pemesanost till min halva. Finhackade chilisalami och pressade vitlök till Villes. Sen kryddor. Gott Himalyasalt och annat kryddigt. Sen rullades den ihop så svålen hamnade ytterst och sen band vi med bomullssnöre. Saltade på svålen.  In i ugnen 175 grader i ca 2,5 timmar. Sen skivas i rejäla skivor o fryses en och en. 
 
 
 
 
 
 
 

Blomkål/broccolibiffar =)

Förbreder mig inför helgens bjudningar och gör blomkål/boccollififfar till mig som inte äter potatis.
 
Ett lagom blomkålshuvud och 2 broccoli skärs i mindre bitar och körs i matberedaren. Kokas sedan i saltat vatten ca 10 min. Häll av i en saftsil och låt det stå tills det svalnat ordentligt. Krama sen ur så mycket vätska det bara går. Där e en hel del. Blanda sedan grönsaksmoset med kryddor efter smak, 2 ägg och riven ost. Jag hade ca 150 gram. Gör fina biffar.Funkar bäst med blöta händer. Stek dom i rikligt med smör tills dom fått fin färg. När jag sedan ska äta dom värmer jag bara dom lite i ugnen. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Godaste fläskasvären

Beställ hem en rejäl bit svål med fettkanten kvar. Den ska va från ryggsidan. Sätt ugen på 225 grader. Skär med en rejäl kniv strimlor ca 1x5 cm. Lägg i en ugnsfast form och salta rejält. Jag använde ca 1 msk av mitt nya fina Himalayasalt. Gnid in det rejält och sprid ut svålen jämnt i plåten. När det börjar bli mycket smält fett hälls det av i en skål. Inte i vasken för det täpper igen rören. Kan hända man får tömma mer än en gång. Det tar ca 35-40 min men man får hålla koll. Tas ut när dom har fin färg och får sen svalna  =)
 
Smaklig pis  =)
 
 
 
 
 
 

Nyttigaste och godaste receptet på fröknäcke

Nu har jag gjort en hel del fröknäcke och detta är nog det godaste och det nyttigaste. Det är många olika ingredienser och blir lite dyrt första gången men väl spenderade pengar.

 

Libbes fröknäcke

 

0,75 dl solroskärnor

0,5 dl pumpafrön

1 dl sesamfrö

0,5 dl hela linfrö

0,5 dl psylliumfrö

2 msk chiafrö

2 msk vallmofrö

2 msk pofiber

1 msk fiberhusk

1 tsk salt

1 tsk brödkryddor

0,75 dl kokosolja (absolut inte det i silverpaket)

2 dl kokande vatten

 

Sätt ugnen på 150 grader. Lägg bakpapper på en plåt.
Blanda alla torra ingredienserna i en bunke. Koka upp vatten och lägg i kokosfettet så det smälter.
Häll därefter vätskan över fröblandningen, rör om ordentligt. Det blir snabbt en tjock massa så ta inte för lång tid på er.
Häll omedelbart upp på plåten, sprid ut till en tunn kaka med slickepott. Se till så det inte blir några lufthål. 
Grädda i ca 45-60 minuter. Ta ut och skär spår med tex en pizzaskärare. Typ 6x4 rutor. Gör det lättare att dela senare.
Sänk temperaturen till 80 grader och låt stå och torka i någon extra timme, gärna med en träsked i ugnsluckan så all fukt försvinner. Knäcket ska vara frasigt, inte segt.

 

God fortsättning

I går hade vi en alldeles underbar dag. Ungarna kom på lille julafton och vi åt gott, såg film o spelade spel. Julafton följde i samma spår. Varför ska man tvunget äta så sörens mycket?
Jag fick många fina julklappar så jag har nog varit snäll någon gång under året.

Nu skall jag återkomma med slutresultatet på mina kalendrar. Jag vann på alla 10. Nu vill jag så klart veta om här e någon annan som är med där och har öppnat deras kalendrar. Min slutsumma blav 5600 att använda hos dom. Och jag har väldigt svårt att tro att alla deras kunder har en sån utdelning. Inte ens om dom skulle få mina vinsten på varje så är det ju 500 per skalle. Det kan väl ändå inte stämma?

Julkalender

Så här sista veckorna innan jul sitter jag med en hel del julkalendrar för att tävla om ditt och datt. Tro inte jag vunnit på dom förr men skam den som ger sig. Rassi vann någon gång och det höll hoppet uppe.
Jag har i år vunnit 2 resor med vardera 2 personer på en Oslokryssning som jag faktiskt ska iväg på. Ville hoppar över eftersom han inte gillar båtar.
Sen är jag med i något som heter dtf-travel. Och som betalande medlem får man 10 kalendrar. Öppnar lycka varje dag och skall räkna ihop hur många figurer av varje man får där man då kan vinna mellan 50 kr och 10 000 kr. Utbetalas som betalning via dom.
Första dagen jag hittade min första vinst hittade jag faktiskt 3. Där var en på 800 och 2 på vardera 500. Blev skitglad. Sen har det hållt på. Jag har nu vinst på 7 av dom och minsta summan på en kalender är 500. Jag har alltså till o mä sluppit småvinsterna. Summan är uppe i 3800 och det är 2 dagar kvar att öppna. HAr redan hittat en del weekends i Köpenhamn eller Tyskland jag skulle kunna åka iväg på. Men först o främst Oslo den 13 januari, sen är resan till London fixad 18 april =))

Snö

Jag tror inte jag har gillat snö sedan jag var liten och lekte i den. Men sedan jag fick Zedla så gör jag det. För e de inte snö så har vi regn och de förbannade slasket. Hur kul e nu de på en skala?
Nu e allt vitt därute och det lyser upp så fint. Om man nu inte ska ut o köra i det så klart. Det var meningen att vi skulle köra en sväng till Tyskland i morgon men vi hoppar det. Just nu snöar det som sören igen och de e lite onödigt att riskera något bara för det.

Nu ska ja skramla in i bingen. Har bäddat rent och de e så skönt. Manglade igår och det är ju det bästa. Trots att det är så sörens tråkigt att mangla. Eller inte själva manglandet utan mer att vi får asa fram den till ett annat rum och den väger ton. Men nu e det gjort och jag ska njuta en stund innan jag somnar.  Somnar nämnligen med en gång jag ramlar ner på kudden.....go natt alla  =))

Premiären =)

Nu var vi tvungna att testa vår nya eldstad. Hittade faktiskt en på Härliga Hem i Hyllinge idag ( eller i alla fall annons i HD) dom ville ha 995 för sin.  Himla skönt nu när de e så jävla ruggit där ute  =)



SÄLJES!!!!

Hittade en jättefin eldgrej på en auktionssida som va jävligt svår att få fatt i. Blev överbjuden stup i kvarten o en dag kände jag att jag skulle fan i mig ha den. Så jag la bud på 2 av dom och vann fan i mig bägge.
Så därför lägger jag nu ut den ena här till det låga priset av 500 spänn. Då har vi delat på portot.

Skålen dom är av glad är 25,5 cm hög och 24,5 cm i diameter. Sen ser at att vara konad men väggarna är raka. Det är för att bilden är tagen från locket på lådan.  Eldkopp, släckare och sten ingår. Man eldar det däringa bioalkohol. Medföljer inte.

Himla bra julklapp till någon som e frusen  =))

Hör av er om ni är intresserad. Priset är inte prutbart.







RSS 2.0