Godaste porchettan

Har idag gjort porchetta till oss. Gott att ha i frysen och bara ta fram o värma i micron. Valde ett stort stycke fläsk på strax under 5 kg och fick den delad nästan helst igenom på jobb. Hade jag haft en bättre kniv eller stabilare svål hade jag skurit den som en fläskstek men det funkar ändå. 
 
Finhackade fänkål och rev pemesanost till min halva. Finhackade chilisalami och pressade vitlök till Villes. Sen kryddor. Gott Himalyasalt och annat kryddigt. Sen rullades den ihop så svålen hamnade ytterst och sen band vi med bomullssnöre. Saltade på svålen.  In i ugnen 175 grader i ca 2,5 timmar. Sen skivas i rejäla skivor o fryses en och en. 
 
 
 
 
 
 
 

Blomkål/broccolibiffar =)

Förbreder mig inför helgens bjudningar och gör blomkål/boccollififfar till mig som inte äter potatis.
 
Ett lagom blomkålshuvud och 2 broccoli skärs i mindre bitar och körs i matberedaren. Kokas sedan i saltat vatten ca 10 min. Häll av i en saftsil och låt det stå tills det svalnat ordentligt. Krama sen ur så mycket vätska det bara går. Där e en hel del. Blanda sedan grönsaksmoset med kryddor efter smak, 2 ägg och riven ost. Jag hade ca 150 gram. Gör fina biffar.Funkar bäst med blöta händer. Stek dom i rikligt med smör tills dom fått fin färg. När jag sedan ska äta dom värmer jag bara dom lite i ugnen. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Godaste fläskasvären

Beställ hem en rejäl bit svål med fettkanten kvar. Den ska va från ryggsidan. Sätt ugen på 225 grader. Skär med en rejäl kniv strimlor ca 1x5 cm. Lägg i en ugnsfast form och salta rejält. Jag använde ca 1 msk av mitt nya fina Himalayasalt. Gnid in det rejält och sprid ut svålen jämnt i plåten. När det börjar bli mycket smält fett hälls det av i en skål. Inte i vasken för det täpper igen rören. Kan hända man får tömma mer än en gång. Det tar ca 35-40 min men man får hålla koll. Tas ut när dom har fin färg och får sen svalna  =)
 
Smaklig pis  =)
 
 
 
 
 
 

Nyttigaste och godaste receptet på fröknäcke

Nu har jag gjort en hel del fröknäcke och detta är nog det godaste och det nyttigaste. Det är många olika ingredienser och blir lite dyrt första gången men väl spenderade pengar.

 

Libbes fröknäcke

 

0,75 dl solroskärnor

0,5 dl pumpafrön

1 dl sesamfrö

0,5 dl hela linfrö

0,5 dl psylliumfrö

2 msk chiafrö

2 msk vallmofrö

2 msk pofiber

1 msk fiberhusk

1 tsk salt

1 tsk brödkryddor

0,75 dl kokosolja (absolut inte det i silverpaket)

2 dl kokande vatten

 

Sätt ugnen på 150 grader. Lägg bakpapper på en plåt.
Blanda alla torra ingredienserna i en bunke. Koka upp vatten och lägg i kokosfettet så det smälter.
Häll därefter vätskan över fröblandningen, rör om ordentligt. Det blir snabbt en tjock massa så ta inte för lång tid på er.
Häll omedelbart upp på plåten, sprid ut till en tunn kaka med slickepott. Se till så det inte blir några lufthål. 
Grädda i ca 45-60 minuter. Ta ut och skär spår med tex en pizzaskärare. Typ 6x4 rutor. Gör det lättare att dela senare.
Sänk temperaturen till 80 grader och låt stå och torka i någon extra timme, gärna med en träsked i ugnsluckan så all fukt försvinner. Knäcket ska vara frasigt, inte segt.

 

RSS 2.0